Відвідини кобзаря

Опубліковано alena на


Третього червня цього року делегація ордену з Києва, Черкас та Гребінки відвідала славне козацьке місто Пирятин, що розкинулося на мальовничому березі  річки Удай на Полтавщині. Колись Пирятин був сотенним містом Лубенського полку, і тут проходять події, яскраво змальовані Євгеном Павловичем Гребінкою у одному з найкращих художніх творів про козацькі часи – романі «Чайковський».


Спочатку за підтримки місцевого товариша відбулися відвідини знаменитого кобзаря, бандуриста, композитора, майстра аутентичних музичних інструментів, продюсера фольклорних музичних колективів Юрія Фединського, що мешкає в селі Крячківка, поблизу Пирятина. Гостинний господар дуже тепло зустрів представників ордена, напоїв смачним та аутентичним липовим чаєм, показав майстерню та унікальні музичні інструменти власного виробництва, серед яких Вересайська бандура, кобза, ліра, торбан та інші. Ще й заграв на них традиційний кобзарський репертуар, й що характерно, що вибрана в якості не лише музичної, а й вокальної композиції дума була саме про Олексія-поповича Пирятинського, що на Січі отримав прізвисько Чайковський, тобто про головного героя згадуваного вище роману Є.П. Гребінки. За запашним чаєм бесіда текла дуже жваво та плідно – намітилися плани на співпрацю, і незабаром, в липні, делегація ордену прийме участь у міжнародному кобзарському фестивалі «Древо Роду Кобзарського», куди щороку приїздять кобзарі з усього світу.

Нелегко було покинути гостинного господаря Юрія з його безкінечними цікавими розповідями, але ждав Пирятин та заплановане тренування з луком. Тим більше що дощ припинився і можна було вволю повправлятись в традиційному бойовому мистецтві на свіжому повітрі.

Категорії: Статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *